Siirry pääsisältöön
Akne-, tapaturma- ja leikkausarvet

Akne-, tapaturma- ja leikkausarvet

Miten arpi syntyy?

Kun ihon verinahkaan eli dermikseen syntyy vaurio tulehduksen, trauman tai leikkauksen vuoksi, seurauksena on arpi. Arvessa dermiksen normaali kollageenirakenne on häiriintynyt. Arpi voi olla atrofinen (kuopalla), hypertrofinen (koholla) tai keloidinen (kasvanut alkuperäistä arpea laajemmaksi).

Voidaanko arpia hoitaa?

Atrofisia ja hypertrofisia arpia hoidetaan fraktionaalisella CO2- tai Er:YAG -laserhoidolla, jossa ihoon tehdään satoja lämpövauriopisteitä. Ne ulottuvat verinahkaan ja aikaansaavat kollageenin remodellaation eli uudelleenjärjestymisen. Fraktionaalisessa hoidossa yhdistyvät optimaalisella tavalla teho ja turvallisuus. Keloidiarpia hoidetaan tehokkaimmin fraktionaalisen laserin ja 5-fluorourasiili-voiteen yhdistelmähoidolla.

Milloin hoidon voi aloittaa?

Hoito on sitä tehokkaampaa, mitä nopeammin se aloitetaan. Aknearpien estohoito voidaan aloittaa jo aknelääkityksen aikana, tai sitten voidaan viiveellä hoitaa syntyneitä arpia, jolloin hoitokertoja vaaditaan enemmän. Sama pätee leikkausten jälkeen, eli laseria voidaan käyttää heti ompeleiden poiston jälkeen arven estohoitona, tai myöhemmin voidaan hoitaa syntynyttä leikkausarpea jolloin jälleen hoitokertoja vaaditaan enemmän. Aurinkoalttiiden alueiden hoidot ajoitetaan mielellään syyskuun ja huhtikuun välille.

Auttaako fraktionaalinen laser arpipunoitukseen?

Fraktionaalinen laser voi vaalentaa myös arpipunoitusta. Tehokkaimmin punoitukseen auttaa hoito verisuonilaserilla, joka voidaan yhdistää fraktionaaliseen laserhoitoon. Tapaturma-arvet voivat sisältää vierasesinepartikkeleja, joita voidaan hajottaa q-kytketyllä tai pikosekuntiluokan laserilla. Arpien hoito vaatii siis joskus jopa kolmen eri laserin käyttöä.

Millaisia tuloksia saavutetaan?

Parhaassa tapauksessa arpi voi laserhoitojen myötä hävitä kokonaan. Tavallisin tulos on arven osittainen häipyminen. Isoa arpea ei ole mahdollista poistaa kokonaan, mutta hoito voi parantaa arven ulkonäköä ja tekstuuria sekä lievittää arven aiheuttamaa kiristystä tai kutinaa.

Montako hoitoa vaaditaan?

Jokainen yksittäinen hoito auttaa hieman. Hoitotulokset paranevat asteittain hoitojen myötä. Tyypillisesti tehdään useita käsittelyjä. Hoitoväli on vähintään 1kk ja hoitotulokset syntyvät 6-12kk viiveellä.

Sattuuko arpien laserhoito?

Ilman puudutusta hoito tuntuu nopeana pistemäisenä kipuna. Pieni alue voidaan hoitaa ilman puudutusta, laajat alueet vaativat tehokkaan voidepuudutuksen.

Mitkä ovat jälkihoito-ohjeet?

Heti hoidon jälkeen iho punoittaa ja turvottaa, mikä voimistuu ensimmäisen vuorokauden aikana ja iho voi erittää kudosnestettä. Pian turvotus laskee ja iho alkaa hilseillä. Tyypillisesti toipuminen kestää 5-6 vuorokautta. Hoidon jälkeisenä päivänä ihon voi kastella, ja ihoa suihkutellaan ja rasvaillaan 2-3 kertaa vuorokaudessa. Voiteena käytetään esim. Bepanthenia tai Ceraderm Betaglucania. Sauna- ja uimatauko kunnes iho on parantunut. Hoidon jälkeen vältetään aurinkoa ja käytetään SPF50+ aurinkovoidetta 1-2kk ajan.

Miten pääsen hoitoon?

Hoidon suunnittelua varten varataan aika ihotautilääkärille. Hoitoon saavutaan ilman meikkiä. Lääkäri levittää voidepuudutuksen 1h ennen hoitoa.