Siirry pääsisältöön
Syylät ja kondyloomat

Syylät ja kondyloomat

Mitä syylät ja kondyloomat ovat?

Syylät (verruca vulgaris) ja genitaalialueen kondyloomat (condyloma acuminatum) ovat HPV-viruksen aiheuttamia kasvaimia, joista voi olla toiminnallista ja esteettistä haittaa.

Miten pääsen eroon syylistä tai kondyloomista?

Syylien ja kondyloomien voidehoito on usein työlästä ja tehotonta. Tyypillisesti syylät hoidetaan kryohoidolla eli nestetyppijäädytyksellä. Ennen jäädytystä syyliä usein ohennetaan rengasveitsellä. Etenkin kasvoalueella syylät kannattaa kuitenkin hoitaa tarkasti CO2-laserilla, jotta hoidosta jää mahdollisimman pieni jälki. Myös genitaalialueen kondyloomat hoidetaan tyypillisesti CO2-laserilla. Laser on myös hyvä menetelmä kookkaiden syylien ohenteluun ennen kryohoitoa, koska ohentelu laserilla ei aiheuta verenvuotoa.

Miksi laserhoito?

Laserilla muutokset voidaan poistaa tarkasti, nopeasti ja ilman verenvuotoa. Laserilla saavutetaan hyvä esteettinen tulos. Kookkaat syylät tulee kuitenkin laserhoidon lisäksi kryohoitaa.

Montako hoitoa tarvitaan?

Pienet syylät saattavat hävitä yhdelläkin laserhoidolla. Kookkaiden syylien hoitoon tarvitaan useampia kryo- ja laserhoitoja. Hoidot tehdään tavallisesti 3-4 viikon välein.

Sattuuko laser- tai kryohoito?

Laser- ja kryohoito on melko kivuliasta. Tarvittaessa voidaan käyttää neulapuudutusta. Sormi tai varvas on mahdollista puuduttaa kokonaan johtopuudutuksella. Lapsilla kannattaa käyttää EMLA-voidetta 1,5h ennen vastaanottoa syyliin ja sormien tyvinivelten alueelle, jotta neulapuudutus sattuisi vähemmän.

Mitkä ovat jälkihoito-ohjeet?

Hoidon jälkeen alue ärtyy ja rupeutuu 1-3 viikon ajaksi. Aluetta suihkutellaan päivittäin. Saunoa saa, mutta uimista tulee välttää.

Miten pääsen hoitoon?

Hoitoa varten varataan aika ihotautilääkärille. Aikuiselle hoito on yleensä mahdollinen jo ensikäynnillä. Myös lapsen syyliä voidaan hoitaa ensikäynnillä, mikäli lapsi suostuu hoitoon ja alueet ovat valmiiksi EMLA-puudutettu.