Siirry pääsisältöön
Soita neuvontapuhelimeen.
NEUVONTAPUHELIN
010 206 9620
Hinta Puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv 24%).
Ikämuutokset ja UV-valovauriot

Ikämuutokset ja UV-valovauriot

Mistä ikämuutokset johtuvat?

Ihon ikämuutoksista 90% on seurausta auringon UV-säteilystä. UV-säteily aiheuttaa iholla DNA-vaurioita, tulehdusta ja ihosyöpää. Lisäksi UV-säteily hajottaa verinahan kollageeni- ja elastiinisäikeitä, jotka ovat olennainen osa ihon rakennetta. Ihon ikämuutoksista puhuttaessa puhutaankin käytännössä valovaurioituneesta ihosta.

Miten valovauriot näkyvät?

Verinahan valovauriot ilmenevät ryppyinä ja ihon ohenemisena, minkä seurauksena myös pintaverisuonet tulevat esiin. Valovaurioalueilla voi esiintyä myös karheita punertavia läiskiä eli aktiinikeratooseja, jotka ovat ihosyövän esiasteita, sekä pinnallisia pigmenttimuutoksia eli lentigo senilis -muutoksia (ns. vanhuuden kesakot).

Miten valovaurioita hoidetaan?

Kaikkia ihon ikämuutoksia ja valovaurioita hoidetaan fraktionaalisella CO2- tai Er:Glass -laserhoidolla sekä fotodynaamisella terapialla (PDT).

Miten fraktionaalinen laser toimii?

Fraktionaalisella laserilla tehdään hoidettavalle ihoalueelle tuhansia lämpövauriopisteitä, jotka ulottuvat verinahkaan ja aktivoivat uudiskollageenin ja elastiinin tuotantoa. Samalla hoito kuorii pistemäisesti ihon pintakerrosta ja uudistaa sen pintasolukkoa.

Miten fotodynaaminen terapia (PDT) toimii?

Fotodynaamisessa terapiassa (PDT) hoidettavalle ihoalueelle tehdään kevyt fraktionaalinen laserkäsittely. Tämän jälkeen alueelle levitetään valoherkistävä voide (metyyliaminolevulinaatti). Valoherkistäjä hakeutuu vaurioituneisiin soluihin ja ihosyövän esiasteisiin ja muuttuu valoherkäksi porfyriiniksi. Porfyriinit aktivoidaan ulkoilemalla luonnonauringossa 2 tunnin ajan, jolloin poikkeavat solut tuhoutuvat. Kyseessä on ns. päivänvalo-PDT. Ulkoiluvaiheen jälkeen vietetään loppupäivä sisällä.

Milloin hoitoja on mahdollista tehdä?

Fraktionaalisia CO2- ja Er:Glass -laserhoitoja tehdään yleensä syyskuun ja toukokuun välisenä aikana. Fotodynaamista terapiaa (päivänvalo-PDT) tehdään touko-syyskuussa.

Montako hoitoa tarvitaan?

Fraktionaalisia laserhoitoja tehdään yleensä 3-5 hoidon sarjana hoitovälin ollessa 1-2 kuukautta. Näkyvää apua saadaan usein jo ensimmäisestä hoidosta. Fotodynaaminen terapia (päivänvalo-PDT) tehdään 1-2 kertaa kesässä.

Sattuuko fraktionaalinen laserhoito?

Kipu tuntuu hoidon aikana pistemäisenä, ohimenevänä poltteena. Ihon ikämuutoksia hoitaessamme käytämme voidepuudutusta ja/tai kylmäilmaa kivun lievittämiseen, jolloin hoidonaikainen kivuntunne vähenee oleellisesti. Hoidon jälkeen iho voi olla hieman aristava.

Millaisia tuloksia saadaan?

Fraktionaalinen laserhoito ja päivänvalo-PDT uudistavat ihon pintasolukkoa häivyttäen aktiinikeratooseista ja lentigoista johtuvaa ihon kirjavuutta ja karheutta. Hoidot aktivoivat ihon kollageeni- ja elastiinituotantoa, mikä näkyy ihon kiinteytymisenä ja hentojen juonteiden tasoittumisena. Hoidoilla on voimakas rejuvenaatiovaikutus, eli ihon biologinen kello kääntyy taaksepäin. Hoidon myötä iho muuttuu kirkkaammaksi, kimmoisammaksi ja sileämmäksi. Ihoa kuorivat vaikutukset näkyvät noin viikko hoidon jälkeen ja kiinteyttävät vaikutukset pääosin 3-6 kk aikana. Fraktionaalinen laserhoito myös pienentää riskiä ihosyövän kehittymiseen.

Mitkä ovat jälkihoito-ohjeet?

Heti hoidon jälkeen iho punoittaa ja on lievästi turvonnut. Ihoa voi kuitenkin pestä normaalisti. Punakkuus ja turvotus yleensä voimistuvat ensimmäisen vuorokauden aikana, ja iho voi erittää myös kudosnestettä. Tässä vaiheessa iholle voi levittää esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatavaa Bepanthen-voidetta tai keittosuolahauteita, mikä rauhoittaa ihoa. Pian turvotus vähenee ja iho alkaa hilseillä. Samalla ihon väri alkaa normalisoitua. Kaikkiaan toipuminen kestää 5-7 vuorokautta. Tänä aikana saunomisesta ja uimisesta pidetään taukoa. Hoidon jälkeen iho suojataan SPF50+ aurinkosuojavoiteella 1-2 kk ajan. Aurinkoisena vuodenaikana auringossa oleilua vältetään.

Miten pääsen hoitoon?

Hoidon suunnittelua varten varataan aika ihotautilääkärille. Hoito suunnitellaan ihotyypin, ihomuutosten ja vuodenajan mukaan. Aurinkoalttiiden alueiden hoidot ajoitetaan mielellään syyskuun ja huhtikuun välille. Varsinaiseen hoitoon saavutaan ilman meikkiä. Ennen fraktionaalista laserhoitoa lääkäri levittää iholle puuduttavan voiteen tunnin ajaksi. Päivänvalo-PDT- hoito ei vaadi puudutusta.