Miten arpi syntyy?
Kun ihon verinahkaan eli dermikseen syntyy vaurio tulehduksen, trauman tai leikkauksen vuoksi, seurauksena on arpi. Arvessa dermiksen normaali kollageenirakenne on häiriintynyt. Arpi voi olla atrofinen (kuopalla), hypertrofinen (koholla) tai keloidinen (kasvanut reilusti alkuperäistä arpea laajemmaksi).
Voidaanko arpia hoitaa?
Atrofisia ja hypertrofisia arpia hoidetaan fraktionaalisella CO2- tai Er:Glass -laserhoidolla, jossa ihoon tehdään satoja – joskus jopa tuhansia – lämpövauriopisteitä. Ne ulottuvat verinahkaan ja aikaansaavat kollageenin remodellaation eli uudelleenjärjestymisen. Fraktionaalisessa hoidossa yhdistyvät optimaalisella tavalla teho ja turvallisuus. Keloidiarpia emme hoida laserilla, vaan kortisoni-injektioin.
Auttaako fraktionaalinen laser arpipunoitukseen?
Fraktionaalinen laser vaalentaa myös arpipunoitusta. Joissakin tilanteissa fraktionaalista laserhoitoa voi täydentää muilla lasereilla; Tasoittaa täysablaatiolaserilla kuoppa-arven reunoja tai hioa kohoarpia, tehostaa arpipunoituksen hoitoa KTP-laserilla tai häivyttää q-kytketyllä rubiinilaserilla traumaattisten arpien vierasesinetatuointeja ja epätasaista pigmentaatiota.
Millaisia tuloksia saavutetaan?
Parhaassa tapauksessa arpi voi laserhoitojen myötä häipyä kokonaan näkymättömiin. Tavallisimmin hoitotulos on kuitenkin arven osittainen häipyminen. Varsinkaan isoa arpea ei mitenkään ole mahdollista saada kokonaan häipymään, mutta laserhoito voi parantaa arven ulkonäköä ja tekstuuria sekä lievittää arpialueen kiristystä.
Montako hoitoa vaaditaan?
Hoitokertoja tarvitaan lähtötilanteesta ja tavoitteesta riippuen 3-10 hoitovälin ollessa vähintään 1-2 kuukautta. Lopullinen hoitotulos paranee vielä vuoden ajan viimeisestä hoitokerrasta.
Sattuuko arpien laserhoito?
Pieni arpialue voidaan hyvin hoitaa ilman puudutusta. Kipu tuntuu hoidon aikana pistemäisenä, ohimenevänä poltteena. Laajempia arpialueita hoidettaessa käytämme voidepuudutusta ja/tai kylmäilmaa kivun lievittämiseen, jolloin kivuntunne vähenee oleellisesti.
Mitkä ovat jälkihoito-ohjeet?
Heti hoidon jälkeen iho punoittaa ja iholla on lievää turvotusta. Ihoa voi kuitenkin pestä normaalisti. Punakkuus ja turvotus tavallisesti voimistuvat ensimmäisen vuorokauden aikana ja iho voi erittää hieman kudosnestettä. Tässä vaiheessa iholle voi levittää esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatavaa Bepanthen-voidetta, mikä rauhoittaa ihoa. Pian turvotus vähenee ja iho alkaa hilseillä. Samalla ihon väri alkaa normalisoitua. Kaikkiaan toipuminen kestää 5-6 vuorokautta. Tänä aikana saunomisesta ja uimisesta pidetään taukoa. Hoidon jälkeen hoitoalue suojataan SPF50+ aurinkosuojavoiteella 1-2 kk ajan. Aurinkoisena vuodenaikana auringossa oleilua vältetään.
Miten pääsen hoitoon?
Hoidon suunnittelua varten varataan aika ihotautilääkärille. Aknearpien hoito voidaan aloittaa heti kun tauti on parantunut. Leikkausarpien hoito voidaan aloittaa heti ompeleiden poiston jälkeen. Aurinkoalttiiden alueiden hoidot ajoitetaan mielellään syyskuun ja huhtikuun välille. Varsinaiseen hoitoon saavutaan ilman meikkiä. Lääkäri levittää iholle puuduttavan voiteen, jos puudutuksesta on sovittu suunnittelukäynnin yhteydessä.