Millaisia ihokasvaimia laserilla voi poistaa?
Laserilla on mahdollista poistaa sellaisia ihokasvaimia, jotka ihotautilääkäri voi todeta hyvänlaatuisiksi ulkonäön perusteella. Tällaisia ovat mm. intradermaaliluomi (=ihonsisäinen koholuomi), talirauhashyperplasia (=sebaceous hyperplasia), seborrooinen keratoosi (rasvasyylä, rasvaluomi, vanhuuden luomi), varsiluomi (=skin tag, fibroma molle) ja kolesterolikasvain eli xanthelasma.
Miksi ihokasvaimia poistetaan laserilla?
Laser poistaa ihokasvaimet tarkasti ympäröiviä kudoksia vaurioittamatta. Lasertoimenpide on nopea ja samalla vastaanottokäynnillä voi poistaa jopa kymmeniä kasvaimia. Tästä syystä luomen poisto laserilla on edullisempaa kuin vastaava leikkaushoito. Lasertoimenpiteestä myös toipuu nopeasti ja poistoalueen arpi on yleensä melko huomaamaton.
Miksi tummia pigmenttiluomia ei mielellään poisteta laserilla?
Tumma pigmenttiluomi poistetaan vain, jos ihotautilääkäri arvioi sen poikkeavaksi tai siitä on potilaalle muuta merkittävää haittaa. Luomi poistetaan kirurgisesti veitsellä leikkaamalla ja lähetetään patologille. Tavallisten hyvänlaatuisten pigmenttiluomien poistamisesta ei sen sijaan ole hyötyä ihosyöpäriskin pienentämiseen. Luomen leikkaamisesta jää myös aina arpi, joka voi joskus olla häiritsevämpi kuin itse luomi.
Tummia pigmenttiluomia ei poisteta laserilla, koska niiden uusiutumisriski on suuri ja uusiutunutta luomea on hankalampi seurata pahanlaatuisuuden varalta. Laserpoiston yhteydessä luomea ei myöskään voi laittaa koepalaksi, mikä on tarpeen, jos pahanlaatuisuutta epäillään.
Milloin kannattaa valita kryohoito?
Suuret vartalo- ja raaja-alueiden rasvaluomet kannattaa poistaa kryohoidolla. Toimenpide ei hävitä luomia heti, vaan iho kuoriutuu hiljalleen lähiviikkojen aikana ja luomet irtoavat kuoriutumisen yhteydessä. Kasvojen ja päänahan rasvaluomien poistossa CO2-laserpoisto on kryohoitoa parempi vaihtoehto, koska luomet saa heti pois, hoidosta toipuminen on nopeaa eikä laser vahingoita hiuksen juurituppea.
Millaisia tuloksia laserilla saavutetaan?
Rasvasyylät ja varsiluomet on mahdollista poistaa ilman pysyviä jälkiä. Intradermaaliluomien ja xanthelasmojen poisto voi jättää muuta ihoa vaaleamman kohdan ja kohta voi jäädä myös hieman kuopalle. Ihon pintarakenne kuitenkin tasoittuu yleensä noin kuukaudessa ja värierokin mahdollisesti hieman aikaa myöden.
Sattuuko ihokasvaimen laserpoisto?
Luomen poisto laserilla tuntuu lyhytaikaisena, nipistelyn kaltaisena tunteena iholla. Hoidon jälkeen kipua tai ihoaristusta ei tunnu. Kookkaampien kasvainten poistossa hoitoalue on mahdollista neulapuuduttaa.
Mitkä ovat jälkihoito-ohjeet?
Poistoaluetta suihkutellaan ja se suojataan haavateipillä parin päivän ajan. Muutamien päivien kuluttua poistoalueelle muodostuu suojaava rupi. Rupea ei kannata sormin irrotella, vaan sen annetaan irrota itsestään. Sauna- ja uimataukoa pidetään noin viikon ajan. Joskus lääkäri voi määrätä poistoalueella käytettäväksi antibiootti-kortisonivoidetta, joka vähentää kutinaa ja ihoärsytystä, ja ehkäisee tulehdusta.
Miten pääsen hoitoon?
Hoitoa varten varataan aika ihotautilääkärille. Toimenpide on usein mahdollista tehdä jo ensikäynnillä. Useamman kasvaimen poisto samalla käynnillä tulee aina edullisemmaksi, kuin niiden poisto yksittäin eri vastaanottokäynneillä.