Gå till huvudinnehållet
Ring rådgivningsnumret.
RÅDGIVNINGSNUMMER
+358 40 519 8919
Pris Samtalet kostar inget extra utöver lokalnätsavgiften eller mobiltelefonavgiften.
Borttagning av tatuering

Borttagning av tatuering

Hur tar man bort tatueringar?

Vi tar bort dekorativa, kosmetiska och traumatiska tatueringar med Q-switchad rubinlaser. Vi använder Q-switchad rubinlasrar (Villmanstrand, Tammerfors, Lahtis, Kuopio) samt en Q-switchad KTP/Nd:YAG-laser (Uleåborg). Innan borttagning av en tatuering behandlar vi det tatuerade hudområdet med fraktionerad CO2- eller Er:Glass-laser. Förbehandlingen förbättrar behandlingens effekt och kosmetiska resultat. Borttagning av tatuering med Q-switchad laser förstör tatueringens pigment med fotoakustiska tryckvågor. Immunsystemet avlägsnar det förstörda pigmentet från området.

Vilka färger kan tas bort?

Q-switchad rubinlaser är överlägsen vid borttagning av svart, blått, grönt och magenta och den är även bra för att få bort gråa och bruna toner. Lasern har knapp effekt på röd, gul och vit färg. Q-switchad KTP/Nd:YAG-kombinationslaser avlägsnar bäst röda, gula och orangea (KTP) färger samt svarta och blåa toner (Nd:YAG).

Hur många behandlingsgånger behövs?

Borttagning av en svart tatuering kräver vanligtvis 2–10 behandlingsgånger. Det genomsnittliga antalet behandlingsgånger är 6. Antalet behandlingsgånger beror bland annat på färgämnet, dess mängd och djup. Det går inte att förutse hur många behandlingstillfällen som behövs. Minst 6–8 veckors mellanrum rekommenderas mellan behandlingarna. Vanligtvis får man bort tatueringen helt och hållet. Pigment djupt nere i läderhuden skapar utmaning vid borttagningen, men även det bleks delvis.

Är borttagningen smärtsam?

Borttagning av tatueringar med laser är ganska smärtsamt. En timme innan behandlingen kan du smörja huden med receptfri EMLA-bedövningskräm från apoteket. Smärtan kan vid behov också lindras med smärtstillande. Under behandlingen är det möjligt att svalka kyla ner med kalluft, som även lindrar smärtan. Även rytmisering av laserbehandlingen och pauser hjälper smärthanteingen.

Vilka är anvisningarna för eftervård?

Kompresser och förband som lagts på borttagningsområdet tas bort dagen efter behandlingen. Kompresser kan även lossas i duschen. Huden rodnar efter fraktionerad laserbehandling och det kan bildas blåsor på borttagningsområdet. Det lönar sig att låta bli att spräcka blåsorna, om det är möjligt. Det behandlade området duschas och skyddas med rena kompresser varje dag, men du ska undvika att röra området med fingrarna. När det bildas sårskorpa på behandlingsområdet, ska du se till att kläderna inte skaver området. Skorporna lossnar till slut av sig själv.

Totalt tar det cirka 2 veckor för huden att läka. Under soliga årstider används solkräm med SPF50+ under behandlingsserien. Det kan förekomma hyper- eller hypopigmentering i behandlingsområdet, som i regel försvinner den inom 6–12 månader.

Kan borttagning av en tatuering lämna ärr efter sig?

Det är möjligt att det bildas ärr både av själva tatuerandet och av borttagningen av tatueringen. De Q-switchade lasrar i nanosekundklass som vi använder hettar knappt upp vävnaderna, så vår borttagningsmetod är en av de metoder som har minst risk för ärr. Därför finns det bara en liten risk för att ärr bildas vid våra borttagningar av tatueringar.

Hur gör jag för att få behandling?

Du bokar en mottagnings- eller distansmottagningstid hos Epilasers hudläkare för borttagning av en tatuering. Hudläkaren gör en uppskattning över behovet av laserbehandling och patientens lämplighet för behandlingen. Hudläkaren kan även utföra den första behandlingen om tatueringen inte är alltför stor. För fortsatta behandlingar skriver läkaren vanligtvis en SV3-remiss till laserbehandlingar som utförs av en sjukskötare.