Xanthelasmat ja miliumit ovat hyvänlaatuisia tavallisesti silmäluomissa esiintyviä ihon kasvaimia. Ne voivat esiintyä yksittäisinä tai rykelminä. Sijaintinsa vuoksi ne ovat yleensä häiritseviä.

Xanthelasma eli keltakasvama on nimensä mukaisesti kellertävä, kolesterolia sisältävä kasvain. Xanthelasman esiintyminen saattaa joskus liittyä korkeisiin kolesteroliarvoihin. Xanthelasma voidaan poistaa perinteisesti leikkaamalla tai laserilla. Vaikka kosmeettinen tulos on molemmissa yleensä hyvä, voi kookkaiden kasvainten poisto jättää hoitoalueelle näkyvän jäljen.

Milium eli ns. luufinni on poskipäissä ja silmien seudulla esiintyvä pieni talimassaa sisältävä vaalea näppylä. Vauvoilla esiintyvät miliumit johtuvat talirauhasten kehittymättömyydestä ja ne häviävät yleensä itsestään. Aikuisilla miliumien esiintyminen voi liittyä ihon vaurioitumiseen auringonvalon tai voimakkaan käsittelyn seurauksena.

Ohjeita laserhoitoa varten

Hoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan tehdä ensikäynnillä. Miliumien tai pienten xanthelasmojen laseroinnissa ei tarvita puudutusta, mutta kookkaita xanthelasmoja poistettaessa neulapuudutus on aiheellinen.

Hoidon jälkeen luomialue voi punoittaa ja turvota jonkin verran, alueelle kehittyy pieni rupi. Toimenpidealueen suihkuttelu edesauttaa paranemista.