Tuliluomet ja hemangioomat

Tuliluomi (naevus flammeus) on synnynnäinen, ihon tasossa oleva hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Luomen väri vaihtelee vaaleanpunaisesta voimakkaan tummanpunaiseen ja voi syventyä iän myötä. Raajan alueella oleva tuliluomi ei luonnollisesti ole yhtä häiritsevä kuin kasvoalueelle levittyvä.

Tuliluomia voidaan hoitaa KTP-, aleksandriitti- ja Nd:YAG-lasereilla sekä IPL-valoimpulssilaitteella. Hoitokertojen määrään vaikuttavat mm. tuliluomen laajuus, väri ja asetettu hoitotavoite. Tuliluomi voi useiden hoitojen myötä hävitä kokonaankin, mutta tavallisimmin hoitotuloksena on luomen vaaleneminen.

Hemangioomat ovat ihosta koholla olevia kirkkaanpunaisia tai tummanpunaisia verisuonikasvaimia. Näitä ovat vastasyntyneillä yleiset mansikkaluomet (häviävät yleensä itsestään kouluikään mennessä) ja aikuisille iän myötä kehittyvät kirsikkaluomet. Pieniä hemangioomia voi helposti samankin hoitokäynnin aikana laseroida lukuisia. Kookkaiden, helposti vuotavien hemangioomien kohdalla hoitokertoja tarvitaan useita.

Ohjeita laserhoitoa varten

Tuliluomien ja hemangioomien laserhoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan tehdä jo ensikäynnillä. Ennen laserhoitoa ihoalue suojataan auringolta 4-6 viikon ajan. Aurinkoisena vuodenaikana suojaamisessa auttavat korkeakertoimiset auringonsuojavoiteet (k50). Puuduttavan voiteen käyttö on suositeltavaa lapsipotilailla.

Hoidon jälkeen hoidettu ihoalue voi turvota hieman. Verisuoniluomi saattaa myös tummua, ja joskus luomen alueelle muodostuu kevyttä rupea. Mahdollinen rupi irtoaa aikaa myöden itsestään. Ihoa voi kuitenkin pestä kevyesti. Saunomista ja fyysistä rasitusta on kuitenkin syytä välttää parin päivän ajan.

Hoidon tulos on arvioitavissa 1-2 viikon kuluttua. Mahdollinen uusintahoito tehdään aikaisintaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä hoidosta. Hoitovälin aikana iho suojataan auringolta, muuten aurinkosuojausta ei tarvita.