Tuliluomi (naevus flammeus) on synnynnäinen, ihon tasossa oleva hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Luomen väri vaihtelee vaaleanpunaisesta voimakkaan tummanpunaiseen ja voi syventyä iän myötä. Raajan alueella oleva tuliluomi ei luonnollisesti ole yhtä häiritsevä kuin kasvoalueelle levittyvä.

Tuliluomia hoidetaan ensivaiheessa KTP-laserhoidolla, mutta myöhemmässä vaiheesa myös syvemmälle vaikuttavaa Nd:YAG-laseria voidaan käyttää. Hoitokertojen määrään vaikuttavat mm. tuliluomen laajuus, väri ja asetettu hoitotavoite. Tuliluomi voi useiden hoitojen myötä hävitä kokonaankin, mutta tavallisimmin hoitotuloksena on luomen osittainen vaaleneminen.

Hemangioomat ovat ihosta koholla olevia kirkkaanpunaisia tai tummanpunaisia verisuonikasvaimia. Näitä ovat vastasyntyneillä yleiset mansikkaluomet (häviävät yleensä itsestään kouluikään mennessä) ja aikuisille iän myötä kehittyvät kirsikkaluomet. Pieniä hemangioomia voi helposti samankin hoitokäynnin aikana laseroida lukuisia. Kookkaiden, helposti vuotavien hemangioomien kohdalla hoitokertoja tarvitaan kuitenkin useita.

Ohjeita laserhoitoa varten

Ennen tuliluomen ja hemangiooman laserhoitoa hoidettava ihoalue suojataan auringolta 4-6 viikon ajan. Aurinkoisena vuodenaikana suojaamisessa auttavat korkeakertoimiset auringonsuojavoiteet (k50). Puuduttavan voiteen käyttö on suositeltavaa lapsipotilailla.

Hoidon jälkeen hoidettu ihoalue voi turvota hieman. Verisuoniluomi saattaa myös tummua, ja joskus luomen alueelle muodostuu kevyttä rupea. Mahdollinen rupi irtoaa aikaa myöden itsestään. Ihoa voi kuitenkin pestä kevyesti. Saunomista ja fyysistä rasitusta on kuitenkin syytä välttää parin päivän ajan.

Hoidon tulos on arvioitavissa 1-2 viikon kuluttua. Mahdollinen uusintahoito tehdään aikaisintaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä hoidosta. Hoitovälin aikana iho suojataan auringolta, muuten aurinkosuojausta ei tarvita.