Tatuoinnit voidaan jakaa koristeellisiin, kosmeettisiin, traumaattisiin, lääketieteellisiin ja iatrogeenisiin tatuointeihin. Yleisimpia tatuointeja ovat ammattilaisten tai amatöörien tekemät koristeelliset tatuoinnit. Tatuoinneissa käytettyjen väriaineiden koostumus ja määrä vaihtelevat. Väriaineet voivat sijaita ihon pintakerroksissa ja/tai syvemmällä dermiksessä. Tatuoinnin poistossa ihotautien erikoislääkärin arvio on välttämätön, koska poistomenetelmän valinnassa on huomioitava tatuoinnin tyyppi ja väri, hoidettava ihoalue ja potilaan yksilölliset ominaisuudet ja odotukset.

Tatuointien poistossa laser on ollut jo vuosia kultainen standardihoito. Tatuointien poistossa tulee käyttää vain Q-kytkettyjä nano- tai pikosekuntiluokan lasereita, koska ainoastaan näissä pulssipituus on riittävän lyhyt. Pidempipulssiset laserit arpeuttavat hoitoalueen. Ultralyhyt laserpulssi imeytyy tatuointipigmenttiin ja aikaansaa foto-akustisen paineaallon, joka hajottaa pigmentin pieniksi partikkeleiksi. Partikkelit poistuvat elimistön luonnollisten jätteenkäsittelymekanismien kautta.

Käytössämme on Quantel-Derman valmistama, ihotautilääkäreiltä laajasti arvostusta saanut, ultralyhyellä pulssipituudella (20 ns) varustettu Q-kytketty SINON-rubiinilaser, jonka aallonpituus (694 nm) on optimaalinen tummien tatuointien poistoon. Ultralyhyen pulssipituuden ansiosta ympäröivät kudokset eivät kuumene, joten arpiriski on olematon. Korkean tehon ansiosta hoitokertoja tarvitaan vähemmän, kuin muita lasereita käytettäessä.

Rubiinilaser on ylivoimainen mustan, sinisen, vihreän ja magentan häivyttämisessä, mutta häivyttää hyvin myös harmaan ja ruskean sävyjä. Tummat tatuoinnit saattavat hävitä jo muutamalla hoitokerralla. Rubiinilaserhoidon hoitovaikutus punaiseen ja keltaiseen väriin on vähäinen.

Ohjeita laserhoitoa varten

Koska rubiinilaserin laservalo imeytyy jonkin verran myös ihon pintakerroksen pigmenttiin, on auringossa oleilua ja ihon ruskettumista vältettävä 4-6 viikon ajan hoitoa edeltävästi. Aurinkoisena vuodenaikana ihon suojaamisessa auttaa korkeakertoimisen auringonsuojavoiteen (k50) käyttö.

Tietynlaisia tatuointeja poistettaessa on järkevintä suorittaa ensin koehoito, jolla varmistetaan hoidon turvallisuus ja tehokkuus. Hoidon sivuvaikutuksena hoitoalueelle voi joskus ilmestyä pistemäisiä ihonsisäisiä verenvuotoja eli petekkioita. Nämä häviävät yleensä muutamien päivien kuluessa. Hoitosarjan jälkeen ihoalue on usein muuta ihoa vaaleampi, koska hoito vaikuttaa ihon melanosyytteihin. Tilanne korjaantuu hoidon jälkeen puolessa vuodessa.