Tatuoinnit voidaan jakaa koristeellisiin, kosmeettisiin, traumaattisiin, lääketieteellisiin ja iatrogeenisiin tatuointeihin. Yleisimpia tatuointeja ovat ammattilaisten tai amatöörien tekemät koristeelliset tatuoinnit. Tatuoinneissa käytettyjen väriaineiden koostumus ja määrä vaihtelevat. Väriaineet voivat sijaita ihon pintakerroksissa ja/tai syvemmällä dermiksessä.

Tatuointien poisto onkin hyvin haasteellista. Tietyntyyppiset väriaineet saattavat jopa tummua hoidettaessa, ja siksi ammattilaisen arvio ja oikean hoitomenetelmän valinta on ensiarvoisen tärkeää. Myös tatuoinnin ikä tulee ottaa huomioon poistoa suunniteltaessa.

Tatuointien poistossa tulee käyttää vain Q-kytkettyjä laserlaitteita, koska ainoastaan näissä pulssipituus on riittävän lyhyt. Pidempipulssisten laitteiden käyttöön liittyy kohonnut arpimuodostuksen riski. Q-kytketyn laserin toimintaperiaate on selektiivinen photothermolyysi. Laserpulssi imeytyy pigmenttiin, joka lämpenee muodostaen plasmaa. Syntynyt plasma imee itseensä lisää laserpulsseja, jonka seurauksena syntyy pigmenttiä hajottava paineaalto. Syntyneet hajoamistuotteet poistuvat elimistön luonnollisten jätteenkäsittelymekanismien kautta.

Käytössämme on Quantel-Derman valmistama ja ihotautilääkäreiltä laajasti arvostusta saanut, markkinoiden lyhimmällä pulssipituudella (20 nanosekuntia) varustettu Q-kytketty SINON-rubiinilaser. Ultralyhyt pulssipituus mahdollistaa miljoonien wattien hetkellisen tehon, jolloin väripigmentin hajoaminen on voimakasta ja toisaalta ei-toivotut vaikutukset vähäisiä. Korkean tehon ansiosta hoitokertoja tarvitaan vähemmän kuin muita tatuoinninpoistolasereita käytettäessä.

Rubiinilaser on ylivoimainen mustan, sinisen, vihreän ja magentan häivyttämisessä, mutta häivyttää hyvin myös harmaan ja ruskean sävyjä. Tummat tatuoinnit saattavat hävitä jo muutamalla hoitokerralla. Rubiinilaserhoidon hoitovaikutus punaiseen ja keltaiseen väriin on vähäinen.

Ohjeita laserhoitoa varten

Koska rubiinilaserin laservalo imeytyy jonkin verran myös ihon pintakerroksen pigmenttiin, on auringossa oleilua ja ihon ruskettumista vältettävä 4-6 viikon ajan hoitoa edeltävästi. Aurinkoisena vuodenaikana ihon suojaamisessa auttaa korkeakertoimisen auringonsuojavoiteen (k50) käyttö.

Tietynlaisia tatuointeja poistettaessa on järkevintä suorittaa ensin koehoito, jonka avulla varmistamaan hoidon turvallinen suorittaminen ja riittävä tehokkuus. Hoidon sivuvaikutuksena hoidettavalle ihoalueelle voi joskus ilmestyä pistemäisiä ihonsisäisiä verenvuotoja eli petekkioita. Nämä häviävät yleensä muutamien päivien kuluessa. Joskus hoito voi jättää iholle vaaleita ikävännäköisiä jälkiä. Kyse on tällöin ihon pintakerroksen vaalenemisesta melanosyyttien vähenemisen vuoksi. Tämäkin tilanne korjaantuu useimmiten itsestään ajan myötä.