Syylät ovat papilloomavirusten aiheuttamia hyvänlaatuisia ihokasvaimia. Virukset tarttuvat kosketustartuntana ja aiheuttavat yksittäisiä tai rykelmäisiä muodostumia.

Tavallinen syylä (verruca vulgaris) on yleinen lapsilla ja nuorilla ja esiintyy yleensä käsissä ja jaloissa. Alkuun sileäpintainen pyöreä papula muuttuu kasvaessaan nystyräiseksi, muuta ihoa vaaleammaksi, kukkakaalimaiseksi muodostelmaksi. Syylä voi ilmaantua lyhyessä ajassa ja jäädä joskus useaksi vuodeksi.

Jalkapohjan syylät (verrucae plantares) ovat usein kivuliaita, koska ne kasvavat kehon painon takia ihon sisälle. Toisinaan vierekkäiset syylät yhdistyvät muodostaen mosaikkimaisen muodostuman. Syylät voivat kovettua känsien näköisiksi ja niiden ympärille voi myös muodostua känsää. Jalkapohjan syylät ovat vaikeahoitoisia.

Visvasyylät (Condyloma acuminatum) tarttuvat sukupuoliteitse ja niitä esiintyy sukuelinten tai peräaukon alueella. Syyliä voi olla sekä iholla että limakalvolla, kuten virtsaputkessa. Tietyt visvasyylää aiheuttavat virustyypit voivat aiheuttaa naisilla kohdunkaulan syöpää ja niitä vastaan voi nykyisin suojautua rokotuksella.

Syylät paranevat terveellä ihmisellä tavallisesti ilman hoitoakin, mutta paranemista voidaan nopeuttaa erilaisilla paikallishoitoaineilla, nestetyppijäädytyksellä, diatermialla ja monentyyppisillä laserhoidoilla. Hoitomenetelmä valitaan tapauskohtaisesti huomioiden mahdolliset aikaisemmat hoitoyritykset, syylän paikka ja koko sekä toipumiseen käytettävissä oleva aika. Pienet syylät paranevat parillakin hoidolla, mutta varsinkin jalkapohjien kookkaissa syylissä hoitokertoja tarvitaan useampia.

Ohjeita laserhoitoa varten

Hoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan tehdä ensikäynnillä. Syylien hoidossa ei yleensä käytetä puudutetta. Lapsilla puuduttavan voiteen käyttö on kuitenkin suositeltavaa. Syyliin voi laittaa esim. Emla-laastarin noin tunti ennen hoitoaikaa. Jälkihoidoksi kotona riittää pesut ja laastari.

Jalkapohjan syyliä hoidettaessa neulapuudutus on usein aiheellinen. Hoidon jälkeen suihkuttelut lämpimällä vedellä edistävät toimenpidealueen paranemista. Jos kipu haittaa liikkumista, voi sairasloma olla tarpeen.