Ihon ja ihonalaiskudoksen kiinteyttäminen radiofrekvenssiä (RF) eli radiotaajuutta hyödyntäen on vanha ja paljon tutkittu menetelmä. Uusin RF-teknologia ja ns. multipolaaristen RF-laitteiden kehittyminen mahdollistaa aikaisempaa paremmat hoitotulokset ja laajojenkin ihoalueiden käsittelyn. Hoitovaikutus on tasainen ja hoito kivutonta ja nopeaa.

Radiofrekvenssihoitojen etuna ihoa kiinteyttäviin laserhoitoihin verrattuna on lyhyt, alle puolen tunnin toipumisaika (hoito ei kuori ihon pintaa). Radiofrekvenssihoito myös vahvistaa ihonalaiskudosta laserhoitomenetelmiä syvemmältä. Radiofrekvenssihoitoja ei kuitenkaan voi suoraan verrata esimerkiksi fraktionaalisiin laserhoitomenelmiin, sillä menetelmät ovat toisiaan täydentäviä ja niillä on omat etunsa.

Käytössämme oleva multipolaariset FR-laitteet, Venus Freeze® ja Venus Swan®, muodostavat tasaisaisen ja tiheän 1-2.5 senttimetriin ulottuvan energiaverkon. Hoitovaikutuksen syvyys määräytyy hoitoalueen mukaan. Ihon ja ihonalaiskudoksen tukirakenteiden vahvistumisen lisäksi hoito aikaansaa rasvasolujen pienenemistä. Tämän ns. lipolyysivaikutuksensa vuoksi laitteita on mahdollista käyttää myös rasvakertymien hienovaraiseen madaltamiseen. Hoidosta on apua myös selluliitti-ongelmiin. Laitteisiin liitetty magneettipulssitoiminto elvyttää ihon pintasuonistoa ja lisää kollageenia tuottavia fibroblastisoluja (laitevalmistajan tieto).

Monopolaarinen RF-laite BioRad® soveltuu voimakkaampaan ihon kiinteyttämiseen. Toisin kuin multipolaariset RF-laitteet BioRadin® 3 cm2:n laajuinen hoitopää mahdollistaa hoidon toteuttamisen yksittäisinä kohdistettuina spotteina. Hoito on hieman kivuliaampaa kuin hoito multipolaarisilla Freeze®- ja Swan®-laitteilla ja voidepuudutus voi olla tarpeen. BioRad®-hoito soveltuu hyvin kasvojen ja kaulan alueiden ihon kiinteyttämiseen. Hoidon tehosta on saatu erinomaisia tieteellisiä tutkimustuloksia (“Radiofrequency facial rejuvenation:Evidence-based effect”, Journal of the American Academy of Dermatology, Volume 64, Number 3).

Radiofrekvenssihoidot tehdään yleensä viikon välein 4-10 hoitokerran sarjana. Hoitoja voi tehdä kaikkina vuodenaikoina ja ne soveltuvat kaikille ihotyypeille. Koska hoito perustuu ihon omien korjaavien mekanismien hyödyntämiseen, ovat hoitotulokset nähtävissä vasta noin 3 kuukautta viimeisen hoidon jälkeen. BioRad®-hoidot tekee tavallisesti ihotautien erikoislääkäri, mutta Swan®- ja Freeze®-hoitoja voivat tehdä myös näihin hoitoihin koulutetut hoitajat.