Kasvojen tai alaraajojen alueella risteilevät pinnalliset hiusverisuonet ovat yleisiä. Niiden esiintymistä voivat lisätä ruusufinnitauti, runsas auringonotto, kortisonivoiteiden pitkäaikainen käyttö sekä verenpainetauti. Myös iän myötä tapahtuva ihon oheneminen lisää hiussuoniongelmia. Näitä ns. katkenneita verisuonia voi kuitenkin ilmaantua myös ilman erityistä syytä.

Pienten punaisten hiusverisuonten hoitoon soveltuu hyvin KTP-laser. Kookkaammissa ja varsinkin sinertävissä hiussuonissa on Nd:YAG-laser käytetympi.

Laserhoidon teho verisuonimuutosten hoidossa perustuu laservalon kykyyn kuumentaa ja koaguloida veren valkuaisaineita. Hoidettavat hiusverisuonet kuumenevat sisältä käsin ja umpeutuvat. Hoitokertojen määrä on asetetusta tavoitteesta ja hiussuonten määrästä riippuvainen. Tavallisesti hoitoja tehdään 2-5.

Ohjeita laserhoitoa varten

Ennen laserkäsittelyä ihon ruskettumista auringossa vältetään 4-6 viikon ajan. Ihon suojaaminen korkeakertoimisella auringonsuojavoiteella (k50) on suositeltavaa aurinkoisena vuodenaikana.

Hoitoon tullaan ilman meikkiä tai meikki poistetaan huolellisesti ennen laserhoitoa. Hoidossa ei yleensä käytetä puudutusta.

Kasvojen alueelle tehdyn hoidon jälkeen iholla voi esiintyä punotusta ja turvotusta parin päivän ajan. Jos hoitoalueelle muodostuu kevyttä rupea, annetaan ruven kuivua ja irrota itsestään. Ihoa voi pestä normaalisti, mutta saunomista ja voimakasta fyysistä rasitusta vältetään parin päivän ajan.

Hoidon tulos on arvioitavissa 1-2 viikon kuluttua. Jos uusintahoitoja tarvitaan, tehdään seuraava laserkäsittely aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisestä. Hoitovälin aikana iho suojataan auringolta.

Alaraajojen alueelle tehdyn laserhoidon jälkeen fyysistä rasitusta vältetään noin viikon ajan. Tukisukkien käyttö on suositeltavaa. Hoidon tulos on arvioitavissa 1-2 kuukauden kuluttua, jolloin myös uusintahoito on mahdollinen. Alaraajoihin voi hoidetulle alueelle jäädä punoittavia tai ruskeita jälkiä, jotka vaalenevat ja useimmiten häviävät kokonaan 3-6 kuukauden kuluessa.