Pinnallisilla pigmenttimuutoksilla tarkoitetaan tässä yhteydessä muusta ihosta tummemman ruskeina erottuvia, ihon tasossa olevia pilkkuja tai läiskiä. Tällaisia ovat kasvoissa esiintyvät pisamat sekä myös muualla vartalolla esiintyvät kesakot. Vanhemmilla ihmisillä kesakkoja esiintyy runsaasti auringon vaurioittamilla ihoalueilla, kuten kasvojen, decolteen ja käsivarsien alueella.

Ennen pigmenttimuutoksen hoitoa on oltava varma siitä, ettei pigmenttimuutos ole pahanlaatuinen. Ihotautilääkärin kokemus ja tarvittaessa dermatoskooppitutkimus ovat arvioinnissa keskeisessä asemassa. Tietynlaisia pigmenttimuutoksia on helppo hoitaa pigmenttiä kuumentavalla laserilla (aleksandriitti), joihinkin ihoa kuoriva fraktionaalinen laserhoito(Fraxel, CO2)soveltuu paremmin. Hoitoja tehdään yleensä 1-3.

Ohjeita laserhoitoa varten

Ennen pigmenttimuutosen käsittelyä iho suojataan auringon UV-säteilyltä 4-6 viikon ajan. Fraktionaalisissa laserhoidoissa iholle levitetään puuduttava voide noin tunti hoitoa edeltävästi. Aleksandriittilaserhoidossa ei puudutusta yleensä tarvita.

Aleksandriittilaserhoidossa ihon tummia pigmenttiläiskiä kuumennetaan laservalolla. Hoito tuntuu nopeana ohimenevänä poltteena iholla. Käsittelyn seurauksena pigmenttiläiskät ensin tummuvat ja kuivuvat, mutta vaalenevat myöhemmin ihon alkaessa hilseillä. Hoitotulos näkyy noin 4-6 viikon kuluttua hoidosta. Mahdollinen uusintahoito tehdään aikaisintaan 6 viikon kuluttua edellisestä hoidosta.

Fraktionaalinen laserhoito (Fraxel, CO2) toteutetaan runsaana pinnallisena käsittelynä. Hoidonaikaista pistelyä ja kuumotusta lievitetään kylmäilman avulla. Hoitopäivänä ihoa viilennetään kylmin kostein käärein.

Hoidon jälkeen iho on tavallisesti turvonnut ja punoittava 3-5 päivän ajan. Ihoa voi pestä normaalisti, mutta saunomista vältetään voimakkaamman punoituksen ja turvotuksen ajan. Hoidon lopputulos on arvioitavissa 1-2 kuukauden kuluttua, jolloin myös uusintahoito on mahdollinen.