Maksaläiskä on useimmiten otsa- tai poskipääalueella esiintyvä pigmenttikertymä, jonka ruskea väri voimistuu auringon ultraviolettisäteiden vaikutuksesta. Sen tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta se on naisilla selvästi tavallisempi kuin miehillä. Liikapigmenttiä voi olla ihon pintakerroksessa (epidermis), syvemmällä verinahkassa (dermis) tai molemmissa. Pigmentin sijaintia on silmämääräisesti vaikea määrittää. Pinnallinen pigmentaatio vaalenee usein paikallishoidollakin, mutta syvemmällä olevaa on vaikea hoitaa.

Uusimpienkin tutkimusten mukaan maksaläiskiin ei ole olemassa yksiselitteisen tehokasta ja kaikille avun tuovaa hoitoa. Ensisijainen hoito maksaläiskiin on ihotautilääkärin määräämä paikallisesti käytettävä voide, joka sisältää hydrokinonia. Myös tretinoiinia tai atselaiinihappoa sisältäviä voiteita voi kokeilla.

Aina lääkevoiteiden ja auringon UV-valon välttäminen ei tuo riittävää apua tilanteeseen. Tällöin voidaan ihotautilääkärin harkinnan mukaan kokeilla myös kevyitä ihoa kuorivia laserhoitoja.

Fraktionaalisilla laserhoidoilla (Er:glass, CO2) on saatu lupaavia tuloksia muihin hoitoihin huonosti reagoineiden maksaläiskien hoidossa (Rokhsar C. & Fitzpatric R., 2005). Tutkimusten ja kokemuksemmekin mukaan maksaläiskä tavallisesti vaalenee jonkin verran hoidon ansioista. Koska taipumus liikapigmentin muodostamiseen säilyy kuitenkin myös hoidon jälkeen, voi maksaläiskä tummua ajan myötä uudelleen. Maksaläiskiä hoidettaessa on ihon suojaamiseen auringon UV-säteilyltä kiinnitettävä hoidon jälkeen erityistä huomiota.

Fraktionaalisia hoitomenetelmiä, kuten muitakin kuorivia menetelmiä käytettäessä, on varauduttava myös siihen, että maksaläiskän tumma väri tavanomaisen vaalenemisen sijaan syvenee. Tämän vuoksi koehoidon tekeminen pienelle alueelle ennen varsinaista hoitoa on suositeltavaa.

Ohjeita laserhoitoa varten

Hoidon suunnittelua varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Arviointikäynnillä varmistetaan asiakkaan soveltuvuus laserhoitoon ja keskustellaan hoitomahdollisuuksista.

Ennen hoitoa ihon ruskettumista auringon UV-valossa vältetään 4-6 viikon ajan. Aurinkoisena vuodenaikana ihon suojaamisessa auttavat korkeakertoimiset auringonsuojavoiteet (k50). Suositeltavin vuodenaika hoidon toteuttamiselle on syksy.

Hoidot toteutetaan voidepuudutuksessa. Puudutusta varten asiakkaat saapuvat vastaanotolle noin tunti ennen varsinaista hoitoaikaa. Itse hoitoon kuluu aikaa 20-30 minuuttia. Hoito tuntuu iholla pistelynä ja kuumotuksena. Hoidonaikaista kipua lievitetään kylmäilmapuhaltimen avulla.

Hoidon jälkeen iholla esiintyy turvotusta ja punoitusta. Hoitopäivänä ihoa viilennetään kostein kylmin käärein. Turvotus ja punoitus kestävät tavallisesti 5 päivän ajan. Ihoa voi pestä normaalisti, mutta saunomista vältetään voimakkaamman turvotuksen ja punoituksen ajan.

Ihon pintasolukkoa uudistavissa hoidoissa on auringon UV-säteilyltä suojautuminen tärkeää 2 kuukauden ajan hoidon jälkeen. Maksaläiskien osalta hoitotulos pysyy parhaiten, kun aurinkosuojauksesta ja -voitelusta tulee pysyvä toimintatapa.