Luomilla tarkoitetaan tavallisesti ruskeita pigmenttiluomia, mutta myös muita ihokasvaimia kutsutaan luomiksi. Luomia poistetaan sekä lääketieteellisin että esteettisin perustein. Poistomenetelmään vaikuttavat luomen sijainti, koko ja laatu. Luomien poisto laserilla on nopeaa ja ympäröivää kudosta säästävää. Luomen syvyydestä riippuen myös laser voi jättää jäljen.

Laserhoidon avulla poistetaan yleisimmin ns. rasvaluomia, varsiluomia ja ihonsisäisiä luomia. Tavallisten pigmenttiluomien poistaminen laserilla edellyttää lääkärin tutkimusta ja harkintaa. Jos luomi on sen tyyppinen, että se on tarpeellista tutkia mikroskooppisesti, on perinteinen kirurginen luomenpoisto paras vaihtoehto.

Rasvaluomi tai rasvasyylä (vanhuuden syylä) on hyvänlaatuinen ihokasvain. Alkuun ihonvärinen kohouma iho pinnalla muuttuu ajan myötä paksummaksi ja tummemmaksi. Luomia alkaa ilmestyä jo varhaisella aikuisiällä ja myöhemmällä aikuisiällä ne voivat muodostaa vartalolle laajoja mattoja. Taipumus rasvaluomiin on perinnöllinen.

Varsiluomi eli skin tag (fibroma molle) on hyvänlaatuinen ihokasvain, jonka mielipaikkoja ovat kaula ja kainalot. Pehmeä sidokudoksen täyttämä pussi kiinnittyy ihoon ohuen varren avulla. Varsiluomet koetaan usein epämiellyttävinä ja niitä poistetaan paljon myös kotikonstein.

Ihonsisäiset luomet eli intradermaaliluomet ovat vaaleanruskeita tai ihonvärisiä pieniä nystyröitä, jotka kohoavat verinahasta ihon pinnalle. Joskus luomista kasvaa karvoja. Myös intradermaaliluomet ovat hyvänlaatuisia, ja niiden aiheuttama haitta lähinnä kosmeettinen.

Pigmentti- eli ruskealuomi on nimensä mukaisesti ruskea ihon tasossa oleva läiskä tai ihosta kohoava näppylä. Pigmenttiluomien seuranta ja tarvittaessa poistaminen on tarpeellista, koska osa luomista voi muuttua pahanlaatuiseksi ihokasvaimeksi eli melanoomaksi. Pigmenttiluomi voidaan poistaa laserilla, ellei kudostutkimusta katsota tarpeelliseksi. Hoitomenetelmä ratkaistaan aina tapauskohtaisesti. Leikkauksesta jää aina arpi, lasertoimenpiteen aiheuttama jälki riippuu poistosyvyydestä.

Ohjeita laserhoitoa varten

Ennen lasertoimenpidettä luomen alue puudutetaan tarvittaessa neula- tai voidepuudutuksella. Toimenpiteen aikana luomea käsitellään laservalolla kerros kerrokselta poistaen tai luomi leikataan leikkaavalla laserilla. Joissakin tapauksissa luomi voidaan käsitellä pigmenttiin vaikuttavalla laserilla. Haavan sulkemiseen ei tarvita ompeleita.

Toimenpiteen jälkeen hoitoalue punoittaa hieman ja joskus alueelle muodostuu pieni rupi. Ruven irrottua luomen kohdalle jää joskus muuta ihoa vaaleampi alue. Luomen poistoon riittää yksi hoitokerta. Samalla hoitokerralla on mahdollista poistaa useita luomia.