Luomilla tarkoitetaan tavallisesti ruskeita pigmenttiluomia, mutta myös muita ihokasvaimia kutsutaan luomiksi. Luomia poistetaan sekä lääketieteellisin että esteettisin perustein. Poistomenetelmään vaikuttavat luomen sijainti, koko ja laatu. Luomien poisto laserilla on nopeaa ja ympäröivää kudosta säästävää. Luomen syvyydestä riippuen myös laser voi jättää jäljen.

Laserilla poistetaan yleisimmin rasvaluomia, varsiluomia ja ihonsisäisiä luomia. Tavallisia pigmenttiluomia ei poisteta laserilla.

Rasvaluomi (rasvasyylä, vanhuuden luomi, seborrooinen keratoosi) on hyvänlaatuinen ihokasvain. Alkuun ihonvärinen kohouma iho pinnalla muuttuu ajan myötä paksummaksi ja tummemmaksi. Luomia alkaa ilmestyä jo varhaisella aikuisiällä ja myöhemmällä aikuisiällä ne voivat muodostaa vartalolle laajoja mattoja. Taipumus rasvaluomiin on perinnöllinen.

Varsiluomi eli skin tag (fibroma molle) on hyvänlaatuinen ihokasvain, jonka mielipaikkoja ovat kaula ja kainalot. Pehmeä sidokudoksen täyttämä pussi kiinnittyy ihoon ohuen varren avulla. Varsiluomet koetaan usein epämiellyttävinä ja niitä poistetaan paljon myös kotikonstein.

Ihonsisäiset luomet eli intradermaaliluomet ovat vaaleanruskeita tai ihonvärisiä pieniä nystyröitä, jotka kohoavat verinahasta ihon pinnalle. Joskus luomista kasvaa karvoja. Myös intradermaaliluomet ovat hyvänlaatuisia, ja niiden aiheuttama haitta lähinnä kosmeettinen.

Pigmentti- eli ruskealuomi on nimensä mukaisesti ruskea ihon tasossa oleva läiskä tai ihosta kohoava näppylä. Pigmenttiluomien seuranta ja tarvittaessa poistaminen leikkaamalla on tarpeellista, koska osa luomista voi muuttua pahanlaatuiseksi ihokasvaimeksi eli melanoomaksi.

Ohjeita laserhoitoa varten

Laserhoitoa varten varataan aika ihotautien erikoislääkärille. Hoito voidaan tehdä ensikäynnillä. Tavallisesti puudutusta ei tarvita, mutta tarvittaessa voidaan käyttää neulapuudutusta. Luomi poistetaan laserilla kerroksittain, ompeleita ei tarvita.

Toimenpiteen jälkeen hoitoalue punoittaa hieman ja alueelle muodostuu pieni rupi. Ruven irrottua luomen kohdalle jää joskus muuta ihoa vaaleampi alue. Luomen poistoon riittää yksi hoitokerta. Samalla hoitokerralla on mahdollista poistaa useita luomia.