Juonteet ja rypyt

Ihon rypistyminen on vanhenemiseen liittyvä luonnollinen tila. Ryppyjä ja juonteita muodostuu, kun ihon kollageeni- ja elastiinisäikeet heikkenevät ja ihonalainen rasvakudos vähenee. Ryppyjen kehittymistä voi hidastaa terveillä elintavoilla ja liialliselta auringon ultraviolettisäteilyltä suojautumalla. Myös estrogeeni hidastaa ihon ikääntymistä. Iän aiheuttamia muutoksia voi ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti laserhoidolla. Laserhoito uudistaa ihon pintasolukkoa, vahvistaa ihon tukirakenteita ja tasoittaa ihon värin ja pintarakenteen epätasaisuutta.

Fraktionaalinen laserhoito

Suosituin menetelmä ikämuutosten hoidossa on fraktionaalinen laserhoito, missä turvallisuus ja tehokkuus yhdistyvät optimaalisella tavalla. Hoidossa lasersäteet ohjataan pistemäisesti hoidettavalle ihoalueelle. Pisteisiin kohdistuvaa energiaa ja pisteiden tiheyttä on mahdollista säätää hoitotavoitteen mukaan. Pinnallista, ihon väriä tasoittavaa hoitovaikutusta tavoiteltaessa pisteiden määrää lisätään.  Syvempää, ihon rakennetta tasoittavaa hoitovaikutusta tavoiteltaessa pisteisiin kohdistuvaa energiaa lisätään.

Fraktionaalista menetelmää hyödynnetään muun muassa Er:YAG-, Er:Glass- ja CO2-laserhoidoissa. Toipuminen hoidoista kestää tavallisesti 3-5 päivää. Täysin ilman toipumisaikaa hoito onnistuu ihoa hienovaraisesti kiinteyttävällä ultralyhytpulssisella Nd:YAG-laserilla (ClearLift-hoito). Fraktionaaliset laserhoidot tehdään tavallisesti 3-6 hoidon sarjana. Hoidon seurauksena iho muuttuu kirkkaammaksi, kimmoisammaksi ja sileämmäksi.

Ohjeita hoitoa varten

Hoidon suunnittelua varten varataan aika Epilaserin ihotautien erikoislääkärille. Arviointikäynnillä varmistetaan hoitoon soveltuvuus ja keskustellaan hoidon mahdollisuuksista. Kerro lääkärillesi käytössäsi olevat lääkkeet ja lääkevoiteet. Kerro myös, jos sinulla on ajoittain oireileva herpes-infektio.

Vältä ihon ruskettumista 4-6 viikon ajan ennen hoitoa. Ennen varsinaista hoitoa iholle levitetään puudutusvoide tunnin ajaksi. Laserhoidon aikana iholla tuntuvaa pistelyä ja kuumotusta helpotetaan kylmäilmapuhaltimella.

Hoidon jälkeen ihoa voi pestä normaalisti, mutta saunomista vältetään voimakkaamman turvotuksen ja punoituksen ajan. Hoitopäivänä ihoa viilennetään kostein käärein. Fraktionaalisissa laserhoidoissa iho on turvonnut, punoittava ja hilseilevä noin 5 vuorokauden ajan (ei koske ClearLift-hoitoa!).

Suosittelemme välttämään meikkivoiteiden käyttöä vuorokauden hoidon jälkeen. Myös ihon suojaaminen auringon ultraviolettisäteilyltä on välttämätöntä vähintään 2 kuukauden ajan hoidon jälkeen. Aurinkoisena vuodenaikana ihon suojaamisessa auttaa korkeakertoimisten auringonsuojavoiteiden käyttö (k50).